9 Mart 2009 Pazartesi

LÜTFEN İHMAL ETMEYELİM!!!

Cumartesi günkü kontrollerde bu kovanın önü dikatimi çekti.Önündegeniş bir tahta vardı ve üzeri sökülmüş yavru doluydu.Bazılarıda can çekişiyordu.Tüh dedim yumurtaya yattı yavruları üşüttü dedim.
Kovanı hemen açtım bir baktım ki arılar çerçevelerde açlıktan uyuşmuş birbirlerine sokulmuş kovanda bir gram bal yok.




Yanımda götürdüğüm şerbeti hemen elimle üstlerine damlattım çerçeve arasına da kayık şerbetliği yerleştirdim , az az hareketlenmeye başladılar.Kovanı kapattım diğer arılara bakarken yarım saat sonra arılar vızır vızır dışarı çıkmaya başladılar .Şimdilik geçmiş olsun bana.Belki kontrolü birgün daha erteleseydikbu kovan sönmüştü. 18 kovan arımı hep kontrol ettim yavru durumları iyi 4 kovanın balları iyi durumda ,6 tanesinde 2-3 kilo bal var.6 tanesinde 1 kilo bal var (abartı yada yuvarlama değil gerçek),2 kovandada bir gözde dahi sırlı bal yok . Özetlersem 2 gün sonra baksaydım 2 kayıp, bir hafta sonra baksaydım 8 kayıp olabilirdi. Çok şükür kayıp vermedim . Burda bir arkadaşım geçen hafta bütün arıları normal çalışırken cumartesi kontrol etti tam 10 kovan a rısı ölmüş.Hepside açlıktan ölmüş.
ÇOK UZATTIM AMA ARKADAŞLAR ABİLERİM ARILARIMIZIN YİYECEK KONTROLÜNÜ MUTLAKA YAPALIM ÇEVREMİZDEKİ EŞ DOST ARICILARAA DA MUTLAKA HATIRLATALIM ONLARDA ZAİYAT VERMESİNLER .
Hepiize hayırlı bereketli sezonlar.

1 yorum:

Ballı Baba dedi ki...

Değerli kardeşim, Hocam Nizamettin KAYRAL derki "arılara yapılan en iyi bakım sonbahar bakımıdır". Bu kurala uymayan arıcıların sonu ne yazıkki çok kötü oluyor. İnşallah bundan sonra ilkbaharda yapacağınız bakımı sonbaharda 2 katı yaparsınız, ilkbahara çıktığınızda da şuruplama yerine sırlı çerçeveleri bile bozmanız gerekir. Allah yardım etti işi ucuz atlattın. Sakın üzerlerinden eksik etme şimdi.